Het wordt heet, let op elkaar!

181 keer bekeken

Er komt een langere periode van hitte aan. Zeker onder ouderen is het belangrijk elkaar te helpen met genoeg drinken, koel blijven en het koel houden van de woning. Waar moet je op letten?

1. Dat ouderen voldoende drinken

Zorg ervoor dat ouderen voldoende drinken, ook als ze aangeven geen dorst te hebben. Water heeft de voorkeur. Er wordt te weinig gedronken als er minder wordt geplast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat men ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Zorg dat gebruik van alcohol gematigd wordt.

TIP: Zorg dat er altijd een flesje water bij de hand is, zeker bij het naar buiten gaan of in de auto. 

2. Dat ouderen zichzelf koel houden

Zorg voor dunne kleding. Laat ouderen in de schaduw plaats nemen en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur).

TIP: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor de boodschappen of een wandeling. Zorg voor af en toe een koele handdoek in de nek, een koele douche of (voeten)bad. Onder een boom of bij water is verkoeling te vinden. Voorkom slapen onder een te warme deken. 

3. Houd de woning koel

Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van buitenzonwering, luxaflex, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Ook helpt het sluiten van gordijnen, als er geen zonwering is. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden. Hou ramen tijdelijk dicht zolang het buiten warmer is dan binnen. 

TIP: Zorg voor extra koele lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends. Blijft het ’s nachts toch te warm en is de slaapkamer boven? Misschien is het mogelijk om tijdelijk beneden te slapen. Stel het stofzuigen uit tot een koelere dag want een stofzuiger blaast warme lucht uit. Ook de hitte van het kooktoestel maakt het huis warmer, zorg daarom voor bijvoorbeeld een lekkere maaltijdsalade. 

Tenslotte

Niet iedereen kan tegen erg warm weer. Tijdens een hittegolf kunnen met name oudere mensen zich minder goed aanpassen en gezondheidsproblemen ondervinden. Ouderen lopen risico’s omdat hun temperatuurregulatie doorgaans slechter is en hun dorstgevoel verminderd is. Ook zijn ouderen soms minder zelfredzaam en daardoor minder in staat de temperatuur in hun woning te regelen of voldoende vocht tot zich te nemen. Het risico op uitdroging en op gezondheidsproblemen neemt hierdoor toe. Familie, buren of mantelzorgers kunnen dit voorkomen door te zorgen voor drinken en koelte.

Meer lezen over wat u kunt doen bij hitte?
Handreiking lokaal hitteplan - opgesteld in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, team Nationale Klimaatadaptatiestrategie (NAS)

 

Over ons

Nederland Zorgt Voor Elkaar is het landelijk netwerk van bewonersinitiatieven die zich bezighouden met welzijn, wonen en zorg.

Sponsors

De Helpdesk van Nederland Zorgt Voor Elkaar wordt ondersteund door Achmea, CZ, zeven lokale Rabobanken en de Gemeente Den Haag. 

Meer over deze sponsors.

 

 

 
Nieuwsbrief 

Ontvang ook regelmatig onze nieuwsbrief met het laatste nieuws over burgerinitiatieven op het gebied van welzijn, wonen en zorg!  Abonneren

 

 
 
 
Oprichters

Bij de oprichting van Nederland Zorgt Voor Elkaar waren vele burgerinitiatieven en partners betrokken!